zondag 9 februari 2020

HALLE - Meer appartementen en de binnenstad zegt dan maar dag aan het meisje met de Bloem

Marc groet 's morgens de dingen 

De Halse binnenstad krijgt er de komende tijd tientallen appartementen bij. Dat is het gevolg van verschillende "kleinschalige" plannen, die  nergens de omvang hebben van Nederhem, Arkenvest, Seqouia , De Stroppen of Elisapark, maar allemaal een twintigtal woongelegenheden omvatten, eventueel aangevuld met commerciële en/of kantoorruimte en ondergrondse parkeervoorzieningen.


Bergensesteenweg 74 Brouwer Pêtre Rijp voor de sloophamer






 
Twee projecten op de Ninoofsesteenweg, één in de Basiliekstraat, één aan het Oudstrijdersplein   en één aan de Bergensesteenweg drijven het bewonerstal de hoogte in.  In onze schatting houden we geen rekening met de vroegere Dem's en de Elux, die al helemaal of zo goed als afgewerkt zijn.




Enkele van die plannen zorgen  er ook voor dat een paar  gebouwen die in de inventaris van waardevol erfgoed  "Halle 434" zijn opgenomen, weldra uit het stadsbeeld verdwijnen.





Van Diest gaat tegen de grond.



Het gebouw aan de Bergensesteenweg nr. 79 (Classicistisch Eclecticisme) en de gebouwen aan de Ninoofsesteenweg (Van Diest, nr 33,  Neoclassicisme en huisnummer 61 Classicistisch Ecleticisme)   zijn als waardevol vermeld in de Inventaris van het stedenbouwkundig en architecturaal erfgoed in de historische stadskern van Halle, bekend  onder de naam "Halle 434", een uitgave van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle uit 2005, waaraan het bekende Sint-Lucasarchief een paar jaar grondig studiewerk heeft laten voorafgaan. 


Residentie Drie Koningen -Adieu Bloemenmeisje op de fiets
Het gebouw  op de hoek van de Basiliekstraat en de Vuurkruisenlaan, waar  laatst een pop-up bloemenwinkel in ondergebracht was, is weliswaar pittoresk, maar in tegenstelling tot wat velen denken, niet oud.  Hoewel het geliefd is, heeft het dus geen bijzondere historische of erfgoedwaarde. Het verdwijnt om plaats te maken voor 14 appartementen en 2 winkelruimten met "wonen, winkelen en ontspannen allemaal op wandelafstand" en de welluidende naam "Residentie Drie Koningen".



Marc Groet 's morgens de dingen: Dag meisje met de fiets op de vaas met de bloem ploem ploem, schreef Paul Van Ostayen in 1924, haast 100 jaar geleden.

Al deze kleinere projecten van rond de  20 woongelegenheden situeren zich dus in de historische binnenstad.

Op politiek vlak groeit de jongste tijd blijkbaar het besef dat de studie "Halle 434" eigenlijk geen enkele bescherming van het onroerend erfgoed garandeert. Meerderheid en oppositie in de Halse gemeenteraad zouden aan het onderzoeken zijn wat de stad kan doen om de oude waardevolle gebouwen in de binnenstad te kunnen behouden. Ondertussen verdwijnt er veel.

 Hier nog woongelegenheid op komst. Alle foto's ©RNZ


 Meer echt nieuws over Halle op deze pagina's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REGIO - Fietsroute Galmaarden Brussel : Volle Gaas

  Volle Gaas met de fiets van Pajottenland naar Brussel   Nieuwe vlotte fietsverbinding tussen Galmaarden en Brussel in de steigers   In...