maandag 3 februari 2020

Jarige Brassband Alsemberg ziet het helemaal zitten

De oudste vereniging van de Beerselse deelgemeente  Alsemberg bestaat 150 jaar, en dat jubileum willen de muzikanten niet zomaar aan zich laten voorbijgaan.

Tal van activiteiten staan op het programma, met een jubileumconcert in de kerk van Alsemberg op 14 maart, een festivaldag op 5 juli in de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode en een galaconcert op 24 oktober in De Meent in Alsemberg. De vereniging liet zelfs haar eigen bier ‘Bokkes’ brouwen, een verwijzing naar de bijnaam van Jef Demunter, jarenlang bestuurslid en muzikant.

1870


Het feestjaar is net van start gegaan in de gebouwen van de Herisemmolen. In het gebouw waar nu restaurant De Smidse is gevestigd, werd de vereniging op 15 januari 1870 opgericht onder de naam Fanfare Genootschap van Alsemberg. Niet veel later veranderde dat naar Laurier-Chêne, en het bijhorende vaandel van 1870 heeft de jarige vereniging nog steeds in haar bezit. Er was ook al een gastconcert op 1 februari bij de Harmonie in Halle.
(De Halse Harmonie is  dit jaar 230 en zo de oudste vereniging van Halle. Dat vierde het orkest op 1 februari met een concert in cc ’t Vondel. De Harmonie gaf ook een podium aan Brassband Alsemberg, omdat ze haar 150-jarig jubileum viert.)

In  1981 werd de fanfare een brassband, al vond de omschakeling  reeds vijf jaar eerder plaats. In de jaren zestig en zeventig slonk het aantal muzikanten zienderogen. Tot de nieuwe dirigent Gust Langendries in 1976 de cruciale beslissing nam om de fanfare om te vormen tot een brassband.

De vereniging groeide aan met muzikanten die les volgden in de plaatselijke muziekacademie waarvan Langendries destijds directeur was.


De Brassband stelt het goed, met 32 muzikanten van uiteenlopende leeftijden, terwijl er maar 28 nodig zijn voor een volledige bezetting.,
Dat Wim Stas al sinds 1993 dirigent is bij de Brassband, wijst ook op de nodig stabiliteit. 
In het feestjaar moet de Brassband wel afscheid nemen van de vertrouwde stek in de Grote Sleutel, die verkocht zal worden. De vereniging moet verhuizen naar een klaslokaal in de vroegere gemeenteschool van Alsemberg.  De Brassband pakt dit jaar ook uit met het unieke jubileumspandoek en het jubileumbier Bokkes. Het jubileumspandoek is een werk van muzikant en kunstschilder Wilfried Oscé: “ Uniek, inderdaad, onze dirigent en alle muzikanten staan er in bister op afgebeeld. Laat bister nu juist gemaakt worden uit noten. Noten en muzikanten, een grappige combinatie van mijn schilderkunst en de muzikale capaciteiten van mijn collega’s. Hiervoor maakte ik gebruik van close-ups uit foto’s van onze huisfotografe Femke Stulens", zegt hij daarover. Voor het professioneel ontwerp zorgde kunstenaar Capt. Etienne Beaucoup ook bekend als Steven Lots. 


Jef Demunter, bijgenaamd Bokkes, woonde op de vismarkt (Winderickxplein) in Alsemberg, samen met zijn vrouw Marie. Vele jaren waren zij de “ruggengraat” van de muziekvereniging. Elk werk dat hiermee gepaard ging werd spontaan door hen uitgevoerd. Niets was hen te veel.  Ze werden dan ook graag gezien door alle muzikanten. En omdat ze soms zo gemist worden is “Bokkes” tijdens het jubileum terug onder de muzikanten in de vorm van een feestbier. . Bokkes is een licht bier met een alcoholgehalte van 5,5%. Het is te koop via de Brassband en gebrouwen in Den Herberg.

 https://www.brassbandalsemberg.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REGIO - Fietsroute Galmaarden Brussel : Volle Gaas

  Volle Gaas met de fiets van Pajottenland naar Brussel   Nieuwe vlotte fietsverbinding tussen Galmaarden en Brussel in de steigers   In...