vrijdag 20 november 2020

REGIO - Riolering : wordt er echt werk van gemaakt?

180 extra rioleringsprojecten in 117 gemeenten met 158 miljoen euro Vlaamse steun

Vorige maand riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lokale besturen op om rioleringsprojecten die onze waterkwaliteit vooruit helpen niet langer op de lange baan te schuiven. Demir gaf gemeenten die wél willen investeren de kans om extra projecten in te dienen zodat de schop op korte termijn de grond in kan. Met succes. Maar liefst 180 rioleringsprojecten, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen, kunnen rekenen op financiële steun van de minister. Vlaanderen zorgt met een investering van 158 miljoen euro voor een forse hefboom.

De details vind je onderaan deze bijdrage (volg de link).  In  Zuidwestbrabant scoort Pepingen zoals inmiddels bekend uiterst slecht. Bekijk de kaart hieronder, en zie hoe ook Herne en Bever zwakke broertjes zijn.


 

De rioleringsgraad in Vlaanderen moet beter. Die vaststelling deed niet alleen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Ook een recente PANO-uitzending op één bracht onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu in beeld en de noodzaak aan rioleringsinvesteringen door lokale besturen. De voorbije jaren bleek dat ook Vlaanderen moeite heeft om haar investeringsmiddelen voor rioleringswerken aangewend te krijgen omdat de lokale besturen hun gedeelte van de centen niet op tafel leggen of hun projecten om andere redenen uitstellen.

 Demir besloot daarom actie te ondernemen. Ze riep de lokale besturen op om geen uitstelgedrag te vertonen én gaf aan dat zij die wél bereid zijn om te investeren de kans te geven om extra projecten in te dienen zodat de schup zo snel mogelijk de grond in kan. Die gemeenten kunnen, conform het subsidiebesluit, 75% subsidie krijgen voor de rioleringskosten.

AANBESTEDING EN GUNNING TEN LAATSTE EIND 2021

Het resultaat van die extra investeringsronde is er nu. Er werden maar liefst 180 rioleringsprojecten ingediend, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen. Die kunnen rekenen op financiële steun van de minister. Vlaanderen doet haar deel en investeert 158 miljoen euro mee. Het gaat telkens om projecten waarvoor de aanbesteding en gunning in de loop van 2021 doorgaan en dus in de meeste gevallen sneller zullen doorgaan dan oorspronkelijk gepland.

Een goede zaak is dat enkele gemeenten die momenteel een erg lage rioleringsgraad hebben zich inspannen om extra rioleringsprojecten op te starten. Dat is onder meer het geval in Voeren, Maarkedal, Glabbeek en Tielt-Winge.

  “Onze watervoorraad en waterhuishouding is een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op veel plaats te laat de ernst heeft ingezien. Pas sinds Vlaanderen 30 jaar geleden zelf bevoegd werd, werd een kentering ingezet. Maar helaas zijn we er nog lang niet. Situaties zoals in de PANO-reportage zijn gewoon slechte dienstverlening van de gemeenten naar hun bewoners toe. Ik begrijp zeer goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar als politicus ben je het aan je bewoners en ons milieu verplicht om hier sterk in te investeren. Ik ben dan ook zeer blij dat zoveel lokale besturen bereid zijn de handschoen op te nemen en extra willen investeren hierin. Dat is nodig als we de kwaliteit van ons water willen verbeteren”, besluit Demir.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REGIO - Fietsroute Galmaarden Brussel : Volle Gaas

  Volle Gaas met de fiets van Pajottenland naar Brussel   Nieuwe vlotte fietsverbinding tussen Galmaarden en Brussel in de steigers   In...