maandag 23 november 2020

REGIO - UPDATE Verbijstering: Na Colruyt willen ook Brusselse Groenen de landbouwgrond in Vlaams-Brabant opkopen

 

Brussel wil landbouwgrond kopen in Vlaams- en Waals-Brabant

Colruyt  krijgt navolgers in Brussel. Nadat  de Laagste Prijzenkampioen enkele weken geleden  aankondigde samen te willen werken met landbouwers in  de regio Halle en bij uitbreiding in heel het land, door  landbouwgrond in te kopen en er boeren  gewassen te laten  op telen voor verkoop in de Colruytketen,  volgt nu  het Brussels Gewest ( de overheid dus) dit voorbeeld. Het Brussels Gewest zal deze landbouwgrond ter beschikking stellen van landbouwers om de inmiddels befaamd en geliefd geworden “korte keten”  te bevorderen. Dat zegt  Alain Maron  (Ecolo) Brussels minister van Leefmilieu.



Brussels Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) - Fotonieuws

Het Brussels Gewest gaat "in de komende maanden en jaren" landbouwgrond kopen in Waals en Vlaams-Brabant om de biodiversiteit te behouden en de lokale landbouw te promoten die een deel van de Brusselse bevolking zou kunnen voeden. Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), maandagochtend op LN24 .

Liberale reacties

Alexia Bertrand MR-fractieleider in het Brusselse parlement, reageerde als volgt: “Dus het Brussels Gewest gaat land kopen in Waals en Vlaams-Brabant om de Brusselaars te voeden? Gaan we een planeconomie organiseren? In de huidige situatie is dit niet de rol van de staat. De regio moet eerst het weinige geld beheren die ze heeft om aan haar basisverplichtingen (werkgelegenheid, infrastructuur) te voldoen ”, schreef ze op Twitter.

De vicepremier en minister van landbouw van de Waalse regering, Willy Borsus (MR), reageerde ook krachtig op de uitspraken van Alain Maron: “Landbouwgrond is al extreem duur en de toegang ertoe is erg ingewikkeld in Wallonië. Als een Gewest aankondigt een landbouwinkoopbeleid te hebben, zal deze druk toenemen ten nadele van veredelaars, boeren en tuinders ”.

"Totaal gebrek aan overleg"

Voor de Waalse liberaal “is de totale afwezigheid van overleg tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest een reëel probleem, dat reeds werd opgemerkt bij de tolproblematiek in de steden." Het Brussels Gewest is als een haar in de soep beland in deze gestructureerde en gecoördineerde actie op lange termijn ”, voegde hij eraan toe.

De minister van Economie en Landbouw zei echter dat hij "beschikbaar was om in deze kwestie te reageren en op te treden, maar op een serieuze manier, in overleg met de betrokken sectoren".

Vlaamse reacties kwamen niet kort  daarna ook binnen.

De Vlaamse reacties kwamen onder meer van de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).  Zoals te verwachten viel, ook allemaal negatief. Crevits wil wel "in dialoog gaan".  Er wordt ook op gewezen dat Vlaamsbrantse landbouwers nu al actief instaan voor de Korte Keten, met inbegrip van de Brussels.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REGIO - Fietsroute Galmaarden Brussel : Volle Gaas

  Volle Gaas met de fiets van Pajottenland naar Brussel   Nieuwe vlotte fietsverbinding tussen Galmaarden en Brussel in de steigers   In...